Now Reading
Το “communicator” μεταδίδει X πληροφορίες από το σκάφος των Solar Music Library!

Το “communicator” μεταδίδει X πληροφορίες από το σκάφος των Solar Music Library!

Artwork by Silly Rabbit Creative

«Comics, Tom Robins, Emmanuel Carrère, Frank Zappa, Αbba, Ηeavy Metal, περιοδικά για μοτόρια, ακτίνες ΧΧΧ, και κρυφά μυστικά για νέες συνεργασίες»… και άλλα πολλά έπιασε το σήμα μας από το μουσικό σκάφος των SML!

Η μεγάλη στιγμή έφτασε, είμαστε λίγες ώωωωρες μακριά από το inner-skg-galactic gig της χρονιάς!

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους Solar Music Library (Wonder Boy (drums), Soto Moto (Bass), Kappa (Guitars, Loops, Melodica), Obi (Guitars, Loops) και Mimis (Sound & Lightning)) για να μάθουμε από πρώτο χέρι για το σπαρταριστό album presentation τους και για το τι θα βιώσουμε live στο Υπόγειο την Τρίτη που μας έρχεται.

Πάρτε λοιπόν τα space-snacks ανα χείρας και με τον αστρικό σας χρόνο απολαύστε την όμορφη κουβέντα που είχαμε.

Καλώς σας βρήκα Solar Music Library (SML)! Είχα την τύχη να ταξιδέψω πάμπολλες φορές μουσικά μαζί σας στο παρελθόν, αλλά για πείτε μας λίγο παραπάνω για το ηχόχρωμα σας, για κάποιον που τώρα θα επιβιβαστεί πάνω στο διαστημόπλοιο των SML τι θα περιμένει να ακούσει;

Καλώς σε βρίσκουμε κι εμείς. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η μουσική μας παλέτα περιέχει πολλά και διαφορετικά ηχοχρώματα. Υπάρχουν κάποια βασικά, ίσως και λίγο εγωκεντρικά μουσικά μοτίβα όπως η ψυχεδελική rock και η λευκή funk (με μια πινελιά από disco ή library music) αλλά η μπάντα δεν επιδιώκει να ακουστεί κάπως συγκεκριμένα όταν δουλεύει μια σύνθεση. Ένας άλλος μεγάλος παράγοντας στον ήχο μας έχει να κάνει με την χρήση προ-ηχογραφημένης μουσικής από εμάς ή καλεσμένων, όπως επίσης ηχογραφημένου υλικού από ταινίες και εφέ από άλλα μουσικά όργανα. Η έλλειψη φωνητικών (για την ώρα) κάνει το ταξίδι του διαστημόπλοιου να ξεφεύγει και προς άλλες κατευθύνσεις που το ανθρώπινο μυαλό τις κατατάσσει ως surf, prog ή post rock. Υπό μία άλλη έννοια, ένας γήινος θα μπορούσε απλά να ονομάσει την μουσική μας pop, από την άποψη ότι γράφουμε και παίζουμε μουσική για τον κοινό άνθρωπο. Εκτός όμως των ηχοχρωμάτων, μας αρέσει να «ντύνουμε» τις ζωντανές μας εμφανίσεις με οπτικό υλικό στα μέτρα κάθε τραγουδιού, όπως και με δικό μας, εν μέρη, φωτισμό.

Καινούργιος δίσκος που κυκλοφορεί επισήμως και στην “Space Chant Records”. Αυτό σημαίνει χρωματιστά limited βινύλια και μια συνεργασία στην άλλη άκρη της γης. Πως προέκυψε η διανομή αυτή, σίγουρα ήταν κάτι που χτίζατε εδώ και πολλά χρόνια, το timing… το time-warping…

Ο δίσκος είχε ηχογραφηθεί με σκοπό να κυκλοφορήσει σε μορφή βινυλίου, αλλά οι οικονομικές δυσκολίες δεν μας το επέτρεπαν. Κυκλοφόρησε αρχικά στην ιστοσελίδα μας στο bandcamp πέρσι και η πρόταση της Space Chant Records ήρθε ακριβώς εκείνη την περίοδο. Το μωβ βινύλιο ήταν δικιά μας ιδέα που ο Douglas Gleason (ο άνθρωπος πίσω από την Space Chant) δέχτηκε εγκάρδια. Είχαμε μια καλή συνεργασία και συνεννόηση μαζί του. Παρεμπιπτόντως να σας πούμε ότι δίσκος θα κυκλοφορήσει και σε μορφή digipack cd από εμάς τους ίδιους σύντομα.

Με τι είδους ταινίες και μουσικές τρέφονται οι SML; Ακτίνες ΧΧΧ και
«Masters of Porn» μας εξάπτουν την φαντασία…

Τρεφόμαστε και αφουγκραζόμαστε ένα μεγάλο μέρος του διαστήματος που ονομάζουμε «εικόνα και ήχος», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαστε και τόσο «ψαγμένοι» στα γούστα μας. Αυτές οι επιρροές φαίνονται σίγουρα τόσο στον ήχο μας όσο και στα video που προβάλλονται στις εμφανίσεις μας. Τα γούστα μας όμως δεν ταιριάζουν πάντα μεταξύ τους και πιστεύουμε ότι μέσα από την διαφορετικότητα μας αυτή γεννιέται κάτι άλλο. Μας αρέσουν πολλά είδη ταινιών και μουσικών που δίνουν έμφαση στην φαντασία, είτε της εικόνας, είτε του ήχου, εξάπτοντας την δικιά μας. Ακόμα κι αν είναι ΧΧΧ.

Κάθε τραγούδι είναι μια μεγαλειώδης έμπνευση και δείχνει ακριβώς που βρισκόσασταν την κάθε στιγμή δημιουργικά στο studio ή όχι. Πόσο ψυχικά χρονοβόρο είναι να φτιάξει κανείς έναν ολοκληρωμένο δίσκο το 2016;

Αρκετά ως πολύ. Δεν νομίζω να υπάρχει μουσικό γκρουπ ή μουσικός που να μην ζει στο πετσί του αυτήν την χρονοτριβή και όχι μόνο στην Ελλάδα. Ο δίσκος μας ηχογραφήθηκε στο τέλος του καλοκαιριού του 2014 (αν και μερικά από τα «ηχογραφήματα» του είχαν γίνει παλιότερα) και κυκλοφόρησε ακριβώς μετά από δύο χρόνια σε φυσική μορφή. Οι χρονοτριβές κάνουν το ίδιο το γκρουπ να χάνει μερικές φορές το ενδιαφέρον του για το project, ακόμα και να βαριέται να παίζει τα ίδια τραγούδια επί 3 χρόνια… Αν τουλάχιστο οι ρυθμοί του καθενός συμπίπτουν μεταξύ τους, τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα, κι ας πάρει καιρό να επιτευχθεί μια κυκλοφορία.

Βλέπω στα credits του δίσκου  διάφορους εκλεκτούς φίλους (όπου σταθώ και ο Mimis πάντα στα καλύτερα project!). Ποιά η σχέση των SML με την γήινη αυτή επαφή και την έμπνευση που αντλείτε από την καθημερινότητα. Παρεξηγημένη λέξη η έμπνευση; Aς πούμε ερεθίσματα.

Τα ερεθίσματα μας, όπως και κάθε ανθρώπου, είναι αμέτρητα. Έχουν να κάνουν τόσο με τους ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε όσο και με εμάς τους ίδιους. Τις περισσότερες φορές όμως (αν όχι πάντα) η στιγμή της δημιουργίας έχει να κάνει καθαρά με την τύχη. Όσον αφορά τις συμμετοχές φίλων και γνωστών μας στις ηχογραφήσεις μας είναι κάτι που θεωρούμε πολύ θετικό να γίνεται. Η διαφορετικότητα εν δράση! Όσον αφορά τον ηχολήπτη μας, είναι μέρος του crew αρκετό καιρό τώρα. Είναι κάτι σαν τον Scotty του Star Trek. Μας διακτινίζει ηχητικά.

Αν μπορούσατε να γυρίσετε τον χρόνο πίσω, σε ποια εποχή θα ήταν το landing; Και αν θα μπορούσατε να ταξιδέψετε με Ludicrous Speed, τι θα βλέπατε έξω από το (μουσικό η όχι) συμπαντικό παραθύρι; 

Σε όλες και σε καμία. Ίσως σε κάποια εποχή που ακόμα δεν μπορούμε να φανταστούμε. Σε μια εποχή που ο άνθρωπος συνειδητοποιεί ότι η δύναμη δεν είναι το καλύτερο πράγμα να αγαπάς. Αν μπορούσαμε να ταξιδέψουμε με Ludicrous Speed θα βλέπαμε την αντανάκλαση όλης της ηλιθιότητας της ανθρωπότητας να μας διαπερνά και δεν ξέρω αν θα αντέχαμε το hyper-ηλίθιο αυτό θέαμα.

Αν ο δίσκος σας ακουγόταν σε ένα μελλοντικό ταξίδι του “Voyager” τι μήνυμα θα έστελνε στο cosmos;


 ΕΔΩ ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ. ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗΝ ΠΛΗΣΙΑΖΕΤΕ. ή… ΕΔΩ ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ. ΒΟΗΘΕΙΑ.




Πάντα θέλω να μαθαίνω τι τρώνε οι SML σε πτήση, καθώς πρέπει να παίρνουν δυνάμεις για τα ταξίδια τους. Spacefood βεβαίως θεωρούνται και τα αμάσητα βινύλια και οι σκονισμένες βιβλιοθήκες. Δεν ξέρω ίσως φταίει που άκουγα “The moog cookbook” πριν ολίγον και πείνασα τώρα.

Οι διαστημικές κάψουλες που παίρνουμε είναι πλούσιες τόσο σε δίσκους του Bowie, των Talking Heads, του Frank Zappa, της 80s Pop και του Michael Jackson, όσο και σε δίσκους των Air, των Abba, της ατελείωτης Library Music, ακόμα και σε παλιούς δίσκους της Heavy Metal σκηνής (όλοι μας δοκιμάσαμε μικροί και πιο «βαριές» μουσικές γεύσεις και τις τιμάμε ακόμα που και που). Αναμειγνύουμε τις μουσικές και καλλιτεχνικές μας τροφές μπορώ να πω με πάθος. Όλες τους έχουν διαφορετικές γεύσεις και είμαστε γενικά fans της κοσμικής μουσικής κουζίνας από οποιαδήποτε χώρα ή κόσμο κι αν προέρχεται.
Στην βιβλιοθήκη του σκάφους κάποιος θα βρει πολλά βιβλία επιστημονικής φαντασίας και όχι μόνο. Μερικά από αυτά είναι: Το Ζώο που ξεψυχά του Philip Roth, Το μουστάκι του Emmanuel Carrère, Γυρίζοντας τον Γαλαξία με Ωτοστόπ του Douglas Adams, Ο Χορός των Επτά Πέπλων του Tom Robins, όπως και πολλά μα πάρα πολλά comics. Τα περιοδικά για μοτόρια ανήκουν αποκλειστικά στον Soto-Moto.

Φοβάται ποτέ το πλήρωμα; Θα ήθελε μια συνεργασία με τους ghostbusters;

Είναι σίγουρα μια πρόταση που θα μας κέντριζε το ενδιαφέρον. Όχι επειδή το αστρόπλοιο μας είναι στοιχειωμένο με εξωγήινα πνεύματα από το διάστημα των Ουάκα (δεν έχεις ιδέα πόσο ενοχλητικοί γίνονται καμιά φορά), αλλά γιατί ποτέ δεν λέμε όχι σε φανταστικές προτάσεις. Μιλώντας πάντως για πραγματικές συνεργασίες, έχουμε στα σκαριά μία με μια τραγουδίστρια της hip-hop σκηνής για ένα galactic funk κομμάτι που ως τώρα παρουσιάζαμε ορχηστρικά. Το τρακ θα βρίσκεται στην επόμενη μας κυκλοφορία που θα είναι ένα EP, το οποίο είναι σχεδόν έτοιμο. Ευελπιστούμε επίσης στον επόμενο ολοκληρωμένο δίσκο μας να υπάρχουν και περισσότερες συμμετοχές από τραγουδιστές. Υπάρχουν ήδη στην άκρη αρκετά τραγούδια σε demo μορφή με φωνητικά.

Η Θεσσαλονίκη «τι λέει»; Πώς πάνε τα κέφια της, η μουσική της μαγεία και η υγρασία της; 

Μπορούμε να πούμε ότι όλα έχουν αλλάξει αλλά όλα παραμένουν το ίδιο. Μια παραλλαγή δηλαδή. Μπορεί τελικά κι αυτή η υγρασία να παίζει το ρόλο της στο πόσο δημιουργικοί είναι κάποιοι άνθρωποι αυτής της πόλης, αν και η αλήθεια είναι ότι αυτό το κλίμα δεν παλεύεται. Τα κέφια επηρεάζονται κι αυτά πολύ από το κλίμα των καιρών είναι η αλήθεια, αλλά θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό καταπολεμείτε με όρεξη για δημιουργία, χωρίς να κοιτάζουμε πίσω.

Περιμένουμε έναν μουσικό οργασμό. Πιο τολμηρά δεν θα μπορούσα να το πω. Το πλήρωμα έχει «δεθεί» στην σκηνή, το υπόστρωμα είναι έτοιμο να σηκώσει την βαρύτητα και οι καρδιές μας περιμένουν το αστρικό ξεφάντωμα. Σας ευχαριστώ για την κουβέντα και τα λέμε στο Υπόγειο για liftoff!

Παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες φαίνεται ότι θα τα καταφέρουμε να «προσγειωθούμε» μακριά από τα προβλήματα που μας κυνηγάνε τον τελευταίο καιρό για την live παρουσίαση του ομώνυμου μας δίσκου και όχι μόνο. «Τα καλύτερα νέα» που λέει και ένας καλός φίλος μουσικός.

 


*Φωτογραφικό υλικό του Βένη Πολατίδη και Δημήτρη Πιστικούδη.

Τρίτη 1 Νοεμβρίου, SML live@ Υπόγειo

Πόρτες ανοίγουν στις 9 / Είσοδος: 2

Spoiler

What's Your Reaction?
Buy me
0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

We are part of the Keychange movement!

© 2023 giveitaspin.gr | All Rights Reserved.

Scroll To Top
X