Award winning culture hub, from SKG to the world!

Jean Michel Jarre/Thessaloniki “2010” tour^

Jean Michel Jarre/Thessaloniki “2010” tour^

Shares
«2010».Λιτό το όνομα που επιλέχθηκε για ένα world concert tour. Τέσσερα νούμερα στο μαγικό χαρτάκι των 55 ευρώ θα χαράξουν κύκλους ανάμνησης σε κορμοστασιές που θα αναπνεύσουν ρετρό καταστάσεις .Άραγε θα παρακολουθήσουμε ένα στημένο προς συνταξιοδότηση έργο ή κάτι σε τρίπτυχο once in a lifetime από μία περσόνα παγκοσμίου βεληνεκούς; Ο «μπιμπλικάς» γάλλος ζωντανός μύθος ,είναι ένας από τους πατέρες της ηλεκτρονικής μουσικής σύνθεσης και λάτρης των vintage & hi-tech gadgets για την μαεστρία του και μόνο. Τι έγινε λοιπόν σε αυτό το outdoor event αντί μιας συνεστίασης κλειστού τύπου; 
Οι Θεσσαλονικείς παρευρισκόμενοι του θεάτρου Γης, απέφυγαν δια μαγείας την βροχόπτωση των ημερών και μαζεύτηκαν σιγά σιγά μέχρι της 10 παρά, στα μαρμάρινα καθίσματα τους. Είναι η προτελευταία ημέρα της άνοιξης και το τεράστιο ημισφαιρικό καθιστικό αποκτά σάρκα και οστά. Λίγοι όρθιοι πλαγίως της κεντρικής σκηνής. Η Α’ ζώνη, κρίθηκε παντελώς άχρηστη στα 120ευρώ σπέσιαλ, καθώς γέμισαν ούτε οι μισές σειρές της. Ο έλεγχος σχεδόν μηδαμινός στην είσοδο διευκόλυνε την αποτύπωση του συμβάντος με οποιοδήποτε ηλεκτρονικό μέσο. Μόλις άναψαν όλα αυτά τα μηχανηματάκια του διαβόλου το θέατρο έμοιασε στην κάτοψη να σχηματίζει το δικό του ξεχωριστό εξώφυλλο Equinox με περίπου 3500+ μάτια να βρίσκονται προσκολλημένα πάνω στην κεντρική σκηνή.
 
Ο 62ιάχρονος αγέρωχος και ακούραστος “JMJ” με το simple black look και τα σημάδια του χρόνου να πατάνε pause πάνω του βγαίνει από τα ψηλά εντός του θεάτρου και για λίγα δευτερόλεπτα γίνεται ένα με τους μουσικόφιλους του χαμογελώντας, χαιρετώντας τον κόσμο φανερά συγκινημένος που επισκέπτεται την σεβαστή του Ελλάδα. Δευτερόλεπτα μας αποχωρίζουν από το ξεκίνημα. Δεν χρειάζεται support.Ένα one man show με τους «βοηθούς» του: τον χρόνιο συνεργάτη και φίλο Francis Rimbert,τον Claude Samard και τον Dominique Perrie. Πριν πατηθεί πλήκτρο στο Roland AΧ-synth,μας ευχαριστεί θερμά ως προσκεκλημένοι της βραδιάς του, φανερά προβληματισμένος για την οικονομική κατάσταση της χώρας μας, δημιουργώντας τους πρώτους θερμούς κρίκους επικοινωνίας με το κοινό. Αυτή η αμεσότητα διατηρείται και αναζητιέται καθ ’όλη την διάρκεια της συναυλίας. 
  
Η νοσταλγική γνώριμη αρχή με το Oxygen 1 και 2 δεν θα προμήνυε το τι θα ακολουθούσε. Κάπου εκεί στο τρίτο κομμάτι και μετά σταματά ο χωροχρόνος ,επιβιβαζόμαστε στην πολύχρωμη σκουληκότρυπα dejavu του Jean Michel Jarre. Ο πολυπληθής φωτισμός σε υπερδιεγερμένη κατάσταση και τα πολύχρωμα laser προκαλούν overdose οπτικής συνείδησης. Υπερπληροφορία. Λείπει δυστυχώς η video προβολή όπισθεν της σκηνής, αλλά η φαντασία οργιάζει με τον τρόπο της. Τα τεχνολογικά τρικ μαζί με τις αισθαντικές συνθέσεις του Jarre σε πλήρη συντονισμό οδηγούν στην απόλυτη εφικτή αρτιότητα σύλληψης εικόνας και ήχου . Ο ίδιος πάλλεται επί σκηνής χάνοντας τα γύρω του περίχωρα και μείς τα λογικά μας. Παρότι φανερά λαχανιασμένος μετά από 25 λεπτά show, στην πραγματικότητα περνά με άριστα το τεστ κοπώσεως με έναν δικό του δυναμισμό. Το κάθε πεντάγραμμο μαιεύει μία πρόταση από τα μέσα μας,, ίσως : «θεέ των dj ζω ασύλληπτες στιγμές», για τους φανατικούς του.
Τα παρελθοντικά ηχητικά σκιρτήματα, η συνεργασία των old synth school μουσικάντηδων και οι οπτικές αναπαραστάσεις δημιούργησαν για δυόμισι περίπου ώρες το πιο εκστατικό ηλεκτρονικό μουσικό καρουζέλ. Ένας παράξενος εγκλωβισμός σε μία τρισδιάστατη μουσική Jarreόσφαιρα. Η όλη κατάσταση με μεγάλο αβαντάζ: προδιαγραφές ανοικτού χώρου, με έναστρο ουρανό, απλωσιά και φυσικότητα τοπίου. Η αρτιότητα ήχου πέρα του προσδοκώμενου με κρυστάλλινη μορφή. Που να ήταν surround! Ίσως και οι θέσεις εκπομπής των laser να ωφελήθηκαν από τον χώρο καθώς το θέαμα με τις γωνίες πρόσπτωσης αυτών στο κοινό κρίθηκε εκπληκτικό. 
Ακόυσαμε με αυτή τη σειρά περίπου τα:
Oxygene 1/ Magnetic Fields 1/ Oxygene 2/Equinoxe 7/ Equinoxe 5/Rendez-vous 3 (Laser Harp)/Magnetic Fields 2/ Souvenir Of China/ Oxygene 5/ Variation 3/ Theremin Piece/ Equinoxe 4/New track:Adagio,αφιερωμένο καθαρά στα στατιστικά, δημογραφικά νούμερα, και τον καταναλωτισμό μας προς τις φυσικές πρώτες ύλες όπως εξομολόγησε ο JMJ. (με Korg PS-3300)/ Industrial Revolution 2/ Rendez-vous 2/ Rendez-vous 4 Chronologie 6/ Chronologie 2/ Oxygene 4/ Oxygene 12/ Calypso 3 (Fin de Siecle).
                                                   
Κάθε υπαρκτή συχνότητα διαπερνούσε εντός μας με την μορφή οπτικοακουστικού κύματος. Όλο το πρόγραμμα με μία προσεγμένη συνεχής ροή. Μαγική η στιγμή που το φως γίνεται midi γάντια του Jarre με το Laser Harp του. Το στηλόφωνο, Memorymoog, το Roland AX-synth, το Yamaha KX-5 keytar και το Theremin μας απογειώνουν. Φανερή η δεξιοτεχνία του διαχειριστών τους. Όλα προγραμματισμένα με εκστατικό αλγόριθμο δεν χάθηκε τόνος για τόνος.
Κάπως έτσι το ταξίδι τελειώνει. Τα τελευταία κομμάτια ξεσηκώνουν με πάθος όλο το πλήθος το οποίο πλαισιώνει την σκηνή ή επί ορθούν χτυπιέται ρυθμικά στις γνώριμες μελωδίες. Δύο επιπρόσθετα απλόχερα encore,είναι υπέρ αρκετά. Το τελευταίο σολάρισμα του Jarre στην «ηλεκτρική» μας αγγίζει χορδές στην κυριολεξία. Για ένα καλλιτέχνη του επιπέδου του θα περίμενα κάποιες υπεροπτικές στάλες να διατρέχουν το εγώ του, αλλά διαψεύστηκα παταγωδώς. Έπαιξε περισσότερο απ’ όσο αντέχαμε να βιώσουμε. Η απλότητα του με συνεπήρε. Α, και ποτέ δεν ήμουν καταζητούμενη fan του. Αλλά είναι ο σεβασμός αυτό το ηθικό απόκτημα που κερδίζει άξια ο καλλιτέχνης όταν συγκινεί επί το έργον. ‘Ήταν μία εμπειρία ζωής. Αλλά μερικές φορές οι απόψεις διαθλούνται στην υποκειμενικότητα. Σίγουρα από το ακροατήριο δεν έλειψαν οι απλοί παρατηρητές για ένα must γεγονός.«Η γεωμετρία της αγάπης» τελικά είναι πολυσδιάστατη!

giveitaspin!
giveitaspin!

Give it a spin! is an award-winning music and culture website based in Thessaloniki, Greece. It's also a radio show bi-weekly on Paranoise Radio! Dedicated to handpicked taste-making and supporting creativity from every place on earth! Keep spinning!

Shares