Now Reading
Συνέντευξη – Thomey Bors: από την Tricalifornia με μουσική αγάπη!

Συνέντευξη – Thomey Bors: από την Tricalifornia με μουσική αγάπη!

Thomey Bors

Thomey Bors ανοίγει την μουσική καρδιά του στην Νίκη (#giveitaspin). Μόλις κυκλοφόρησε το “Every minute is a choice” (Logarithm Cassette Label), μια εκπληκτική κασέτα σε περιεχόμενο, ένα γραφιστικό κομψοτέχνημα για το deck μας.

 

Μας ενώνει (και) το γεγονός ότι φύγαμε από κάποια μεγαλούπολη και βρεθήκαμε μεγαλώνοντας, εσύ μέσα, και εγώ λίγο πιο έξω, από τα Τρίκαλα. Τι αντίκτυπο είχε αυτή η αλλαγή στην ζωή σου και στην μετέπειτα πορεία σου ως DJ, beatmaker και παραγωγός;

‘Εφυγα πολύ μικρός από τον Πειραιά όπου είχα γεννηθεί, οπότε δεν έχω και ιδιαίτερες αναμνήσεις από το μέρος. Ήμουν όμως αρκετά μεγάλος για να μου λείψουν οι άνθρωποι που είχα στον κύκλο μου, οπότε δυσκολεύτηκα λίγο να προσαρμοστώ. Επειδή ποτέ δεν ήμουν αθλητικός τύπος, κυρίως διάβαζα και άκουγα μουσική, disco και 80ς new wave από τους γονείς μου. Εκεί μου κόλλησε και το μικρόβιο της ασχολίας. Αν δεν είχα μετακομίσει, ίσως και να μην είχα ασχοληθεί ποτέ με την μουσική.

 

Γίνονται πράγματα στα Τρίκαλα, δρώμενα να σε γεμίζουν ενέργεια; Yπάρχουν ομοϊδεάτες ή άνθρωποι που θέλουν να δούνε κάτι διαφορετικό να τρέχει στην πόλη; (Ωραίο και το ποτάμι και η Ασκληπιού και το Κάστρο) αλλά θαρρώ διαδραματίζονται σπουδαία και φρέσκα βήματα τα οποία και δεν γνωρίζουμε πια, ζώντας ως ‘giveitaspin’ στην Θεσσαλονίκη!

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει αναβρασμός στα δρώμενα. Υπάρχει νέος κόσμος με ιδέες που κάνει πολλά πράγματα σε πολλά επίπεδα. Από εθελοντικές κινήσεις ανάδειξης ανενεργών αστικών τοπίων (ΡΕΤΟΥΣ Πρότζεκτ), χειροποίητα ρούχα με σεβασμό στη φύση (Workshop Clothes), ανατρεπτικοί γραφίστες και designers (UPMESS, Live!By Design), βραβευμένες σχολές σύγχρονου χορού (Dance Space), απλά για να αναφέρω μερικά. Επίσης, στον τομέα της μουσικής, υπάρχουν αρκετοί παραγωγοί εκτός από εμένα, που δραστηριοποιούνται σε διάφορα είδη μουσικής (Giorgio Azna, Miltiades, η μπάντα Mind The Trap). Τέλος, υπάρχει και ένας δήμος ο ποίος πρωτοπορεί σε πολλά μέτωπα, απαρτισμένος με νέους ανθρώπους που υποστηρίζουν τέτοιες κινήσεις.

Μια κασέτα, χίλιες λέξεις. Η τελευταία σου νέα κυκλοφορία Every Minute Ιs A Choiceστην Logarithm Cassette Label είναι ότι καλύτερο έχω ακούσει φέτος στον χώρο των φουτουριστικών beats n pieces, και ανεβάζει τον πήχη ψηλά. Ωριμότητα και παιχνιδιάρικη διάθεση, σε μια φανταστική limited tape έκδοση, με λατρεμένο artwork! Πώς συντέθηκε όλο αυτό μέσα σου και έξω σου;

Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Για μένα, αυές οι αντιδράσεις είναι ο λόγος που κάνω μουσικήξ. Το EMIAC είναι μία συλλογή από κομμάτια που έχουν φτιαχτεί από 10+ χρόνια εώς και λίγους μήνες πριν την κυκλοφορία. Όλα αντιπροσωπεύουν διαφορετικές περιόδους στη ζωή μου. Άλλα είναι πειραματισμοί που κατέληξαν σε κομμάτια και άλλα είναι συνδεδεμένα με καταστάσεις. Επίσης, μου αρέσει πολύ να παίζω με τους τίτλους, οπότε όλα έχουν ονόματα που παραπέμπουν και θυμίζουν κάτι (τουλάχιστον σε μένα).

Αν μιλούσες σε ένα νέο αγόρι/κορίτσι το 2050 που δεν είχε πιάσει ποτέ στο χέρι του βινύλιο, ποιους πέντε δίσκους θα αγόραζες (με δικά μας έξοδα) για να μείνουν αξέχαστοι….

Αγαπημένο LP είναι το Landcruising του Carl Craig. Πάντα το ακούω ολόκληρο. Ξεκινάει με το άνοιγμα και τελειώνει με το κλείσιμο της πόρτας ενός αυτοκινήτου, εξ’ου και ο τίτλος.  Στο ενδιάμεσο, ακούς τον απόλυτο ορισμό του Detroit techno (Science Fiction) μέχρι τις επιρροές από Ευρώπη (Einbahn).

Απαραίτητη beats συλλογή είναι η Beat Dimensions στην Rush Hour, με tracks επιλεγμένα από τους Jay Scarlett και Cinnaman. Παρελαύνουν όλοι οι πρωτοπόροι του instrumental hip hop : Dimlite, Mweslee, Spacek, Hudson Mohawke, Flying Lotus, Samiyam κτλ.

Σίγουρα θα πρότεινα και το Silentintroduction του Moodymann. Όταν το πρωτοάκουσα, έπαθα πλάκα με το πόσο καλό house είχε κάνει το άτομο (με αποκορύφωμα το sample στο pad του Ocean). Μεγάλος παραγωγός, ακόμα πιο τεράστιος dj με αστείρευτη γνώση της μουσικής ιστορίας και με αναπάντεχα sets.

Από τα καλύτερα hip hop lps είναι και το Champion Sound από Jaylib. Δυο βουνά, ο Madlib και ο JDilla, συνεργάζονται και δημιουργούν ένα διαχρονικό lp, άλλες φορές βρώμικο (McNasty Filth) και άλλες γυαλιστερό (Starz).

Από new releases, σίγουρα το 3/3 του Dabrye, που το περιμέναμε 12 χρόνια από το προηγούμενο, και άξιζε. Ο Dabrye ξέρει να χρησιμοποιεί τα samples με καταπληκτικό τρόπο και να φτιάχνει κομμάτια πρωτότυπα και σκοτεινά (Culture Shuffle) ή απλά και γνώριμα (Tunnel Vision). Η τριλογία αυτή είναι σίγουρα από τα must σε οποιδήποτε δισκοθήκη.

Εδώ στο giveitaspin.gr το μότο μας είναι ‘life is genre full’. Το ίδιο θα σου έλεγα και σαν Νίκη ότι δεν μπορώ να περιορίσω τον εαυτό μου σε ένα είδος μουσικής σαν αχόρταγο πλάσμα. Συμμερίζεσαι τα όσα σκέφτομαι; Η μουσική για σένα τί ταξίδι είναι;

Συμφωνώ απόλυτα. Στη μουσική σίγουρα δεν μπορώ ούτε να ακούω, ούτε να φτιάχνω ούτε να παίζω μόνο ένα style. Στα set μου προσπαθώ να μπλέκω μουσική από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Οπως ακριβώς και σε ένα ταξίδι έχεις σημεία που γκαζώνεις, άλλα που κόβεις και σταματάς και άλλα που μοιράζεσαι το τιμόνι, έτσι ακριβώς λειτουργώ και όταν παίζω. Επίσης πάντα έχω στο νου μου το crowd. Δεν παίζεις ποτέ μουσική για σένα, παίζεις από σένα προς τον κόσμο και το αντίστροφο.

 

Πότε κλείνεσαι στο στούντιο για να δημιουργήσεις μουσικά, πότε προλαβαίνεις βασικά!

Είναι πλέον τόσα τα μέσα που είναι διαθέσιμα στους παραγωγούς, που το κλείνομαι στο στούντιο δεν υπάρχει ακριβώς σαν έννοια. Κάποιες φορές παίρνω το σαμπλερ μου και κάθομαι με ένα κινητό σε ένα παγκάκι, σαμπλάροντας και παίζοντας. Άλλες πάλι κάθομαι στον υπολογιστή και τελειοποιώ κομμάτια που έχω αρχίσει. Κάποια tracks βασίζονται σε πολύ παλιές ιδέες, άλλα είναι έμπνευση της στιγμής. Δεν πετάω ποτέ καμία ιδέα, αντιθέτως πολλες φορές ξαναγυρνάω σε αυτες. 

‘Eχεις «μπλέξει» με όλα τα καλά παιδιά: Black Athena, Paranoise Radio, Plissken FestivalYπάρχουν και άλλοι μουσικοί συνοδοιπόροι και συνεργασίες για τις οποίες θέλεις να μας μιλήσεις; Και τελικά τα λιθαράκια τα μουσικά οφείλονται σε αποφάσεις ή σε πόρτες στη ζωή που ανοίγουν στοχαστικά;

Έχω γνωριστεί και συνεργαστεί με πολλούς ανθρώπους. Θα αναφέρω ενδεικτικά τους Petit Bear και G_, με τους οποίους είμαστε κολλητοί και έχουμε παίξει πολλες φορές μαζί. Με τους Vincent Tropiq, Jason Bakey, + I M E 9 4, FlokosH και Circo Inverso  έχουμε κάνει tracks και remixes μαζί. Με τους Black Athena,  Espeekay, Runner, Boycott, Giorgio Azna, Engine•ear και Mantz έχουμε οργανώσει βραδυές μαζί. Και έχουμε γνωριστεί και/ή παίξει μαζί με τόσους ανθρώπους που είτε παράγουν είτε παίζουν μουσική: Giganta, Tendts, Lee Fraged, DimDj, Cha!Cha! και τόσους πολλούς ακόμα που είχα την τιμή να γνωρίσω. Όλοι είναι αξιόλογοι σε αυτό που κάνουν και με έχουν επηρρεάσει στη μουσική μου εξέλιξη και πορεία.

Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει, αλλά καθημερινά μας ταλαιπωρεί;  Τελικά είναι δύσκολες οι εποχές για τους καλλιτεχνικούς τύπους ή οι έξω από τον χορό απλά γκρινιάζουμε για το brain drain;

Απλά γκρινιάζουμε. Όχι αδικαιολόγητα, γιατί έχουν γίνει τόσα άσχημα πράγματα τα τελευταία χρόνια εδώ. Αλλά δυστυχώς αντί να κάνουμε κάτι, απλά γκρινιάζουμε. Αν κάτι μπορεί να αλλάξει, ας το κάνουμε. Αν δεν μπορεί, ας το αποδεκτούμε και ας κινηθούμε μέσα σε αυτά τα δεδομένα. Δεν με επηρεάζει το brain drain γιατί δεν μπορεί η χώρα να υποστηρίξει τόσους λαμπρούς ανθρώπους. Αν είναι να παραμείνουν στάσιμοι ενώ μπορούν να διαπρέψουν εκτός χώρας, τότε καλά κάνουν και δοκιμάζουν την τύχη τους εκτός χώρας.

Για το μέλλον τι μας κρύβεις; Περιμένουμε ένα βινύλιο να σπινιάρουμε!

Υπάρχει μία ιδέα, αλλά δεν μπορώ να αποκαλύψω κάτι ακόμα. Και ήδη το έκανα.

Όπως γίνεται και σε ένα αγαπημένο DJ set, αφιέρωσε μας Thomey ένα τραγούδι για opening και κλείσιμο της συνέντευξης αυτής, με την υπόσχεση την επόμενη φορά να βρεθούμε από κοντά στα Τρίκαλα με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και μια μουσική βόλτα στην πόλη! Σ ’ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου και την όμορφη κουβέντα!

Ξεκινάμε με το A Moment In Time από Underground Resistance και για τέλος ακούμε το δικό μου Broken Keys. Ευχαριστώ και εγώ πολύ για την κουβέντα, και next time βόλτα και καφεδάρα στην Tricalifornia!

 

 

Ακολουθήστε τον Thomey Bors:

ή συντονιστείτε μαζί του μέσω εκπομπών του στο  Paranoise Radio αλλά και Musicaradio.

 

What's Your Reaction?
Buy me
0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

We are part of the Keychange movement!

© 2023 giveitaspin.gr | All Rights Reserved.

Scroll To Top
X